Tulosta sivu

Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä


Keskus: 02 486 410
Sairaanhoidon neuvonta: 02 4864 1270
Hammashuollon neuvonta: 02 4864 1330

Immunopuutteisten ja haavapotilaiden olisi syytä välttää meressä uimista

Lämpimät säät lisäävät riskiä saada infektio uimarannalta

26.7.2018

Uimarannoilla esiintyy tänä kesänä historiallisen paljon sinilevää. Hellekausi voi tuoda mukanaan myös muita uimarantavesien laatuun liittyviä ongelmia. Edellisen hellekesän aikana vuonna 2014 lisääntyivät sekä norovirusten että vibriobakteerien aiheuttamat infektiot.

Tungos tuo uimarannoille noroviruksia

Vuoden 2014 useat norovirusepidemiat olivat yhdistettävissä uimarantojen suuriin kävijämääriin, uimiseen käytettyyn aikaan ja saniteettitilojen epäsiisteyteen. Uimareiden tulisikin huomioida, että vatsataudissa ja heti sen jälkeen ei ole syytä mennä yleisille uimarannoille, jotta ei levitä tautia aiheuttavia mikrobeja eteenpäin. On myös hyvä muistaa, että uimavesi ei ole juomakelpoista.

Vibriobakteerit lisääntyvät lämpimissä vesissä

Vuonna 2014 Suomessa havaittiin myös Vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia infektioita. Lämpimissä murtovesissä suotuisissa olosuhteissa lisääntyvät vibriot voivat aiheuttaa vatsatautia sekä iho- ja korvatulehduksia. Jos bakteeri pääsee verenkiertoon, pitkäaikaissairaat tai vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt voivat saada vakavan yleisinfektion. Itämeressä uimista tulisikin varoa, jos iho on rikki tai siinä on haavaumia.

Uimavesivälitteisestä epidemiasta on tehtävä ilmoitus

Uimavesivälitteistä epidemiaa epäiltäessä kunnan epidemioiden selvitystyöryhmän tulee täyttää epidemiaepäilyilmoitus Valviran ohjeistuksen mukaisesti. THL antaa tarvittaessa asiantuntija-apua ja tekee jatkotutkimuksia mahdollisten uimavesivälitteisten epidemioiden yhteydessä.

Euroopan tautikeskus (ECDC) seuraa kesäisin Itämeren ympäristöolosuhteiden suotuisuutta vibrioiden kasvulle. ECDC julkaisee tilanteesta viikoittain raportin, jota myös THL seuraa.

Lisätietoa

Ihana lämmin uimavesi – mutta älä levitä virusta
THL-blogi 12.6.2015

Uimavesiepidemian selvittäminen (Ympäristöterveys-sivusto)

Uimavesi (Valvira)
Sivulla on myös ohjeet uimavesivälitteiden epidemian selvittämiseen

Norovirus (Infektiotaudit-sivusto)

Tartuntataudit Suomessa 2014
Tietoa noroviruksen esiintyvyydestä

Kauppinen Ari & al. Increase in outbreaks of gastroenteritis linked to bathing water in Finland in summer 2014. Eurosurveillance.

Baker-Austin Craig & al. Heat Wave–Associated Vibriosis, Sweden and Finland, 2014. Emerg Infect Dis. 2016 Jul; 22(7): 1216–1220.

Uimavesien laatu, ympäristöterveys

Tarja Pitkänen
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 6315
etunimi.sukunimi@thl.fi

Bakteeri-infektiot

Aino Kyyhkynen
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 8304
etunimi.sukunimi@thl.fi

Comments are closed.

Avoin työhakemus

Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymä tarjoaa perusterveydenhuollon palveluja Auran ja Pöytyän asukkaille. Pääterveysasema ja vuodeosasto sijaitsevat Riihikoskella, muut toimipisteemme ovat Aurassa, Kyrössä ja Yläneellä. Toimiva palveluorganisaatiomme tarjoaa kuntalaisille monipuolisia perusterveydenhuollon palveluja jokaisessa toimipisteessä. Päivystystoiminta keskittyy pääterveysasemalle. Vuodeosastomme on luonteeltaan aktiivisen kuntoutumisen osasto, jossa potilaiden hoitoajat ovat suhteellisen lyhyitä ja vaihtuvuus suurta. Työpaikkamme on savuton 1.6.2011 alkaen.

Tähdellä (*) merkityt kentät pakollisia.

Nimi*

Osoite

Postinumero

Postitoimipaikka

Puhelin*

Sähköposti*

Liitä CV

Työtehtävän nimi, johon haen

Vapaamuotoinen hakemus

×